Balancen i et sejlerliv - interview med Anna Munch

Balancen i et sejlerliv - interview med Anna Munch 20. december 2018

Balancen i et sejlerliv - et interview med Anna Munch

Af Inger Stokkink

Læsning, træning, læsning, træning. At tjene to herrer – elitesejlads og medicinstudiet – giver en travl hverdag til elitesejler Anna Munch fra KBL. Men nu har hun lige bestået sin anatomieksamen, så er der tid til et interview.

De seneste år har Anna Munch fra Skæring sejlet sig frem til toppen af dansk sejlads  – til verdenstoppen endda. Først i Europajollen, hvor hun vandt to gange sølv, og siden 2016 i Laser Radial, hvor hun vandt sølv ved EM, og blev U21 verdensmester i 2018.

Et ordentligt gennembrud. Noget, dommerne af Årets Fund også blev opmærksom på. Derfor blev hun nomineret til prisen, og efter den 28. december ved vi, om hun er blevet kåret til Årets Fund.

Det hele begyndte, da hun voksede ud af Optimistjollen og skulle noget andet. Det blev til Europajollen i første omgang.

”Men jeg ville sejle olympisk. Og da der var en båd til rådighed, og der var en træningsgruppe, valgte jeg Laser Radial. Der var en del overlap, hvor jeg sejlede både Europajolle og Laser Radial. Men fra 2017 har udelukkende sejlet i Laser Radial.”

Overgangen fra Europajollen til Laser Radial var hård. Nu står hun på tærsklen til en anden overgang: fra ungdom til senior. Hun bliver jo 21 i 2019.

”Nu er jeg ’upcoming’. Jeg skal blive god i senior og forbedre mig på utrolig mange måder. Jeg skal holde snuden i sporet, løfte grundniveauet og komme op i top 10 i verden.” 

At sejle i fællesskab

Sådan noget gør man ikke alene. Fællesskabet med de andre danske elitesejlere har en stor betydning for hende.

Jeg er glad for min træner Piotr Wojewski, og træningsgruppen danner rammerne. Vi lærer af hinanden, og sammenholdet motiverer. Jeg er især glad for, at jeg kan sejle sammen med Anne-Marie Rindom. Hun er mit store forbillede, hun har knækket koden til hvad det indeholder at sejle på eliteniveau.”

Alt dette hjælper én til at sejle så godt som muligt. Men i sidste ende er det ens egen indsats, der gælder. 

”Det handler om at være en åben og udadvendt person. Men skal være ordentlig. Men sådan er det også på en arbejdsplads. Man giver noget – og så får man noget tilbage.”

Hvad hun får tilbage som sejler er anerkedelse og støtte fra publikummet – i form af prisen ’Årets Talent’, som hun fik i år, men også nomineringen til Årets Fund.

”At blive nomineret betyder noget, og jeg værdsætter støtte – at folk ser, hvad jeg har gang i. Denne anerkendelse betyder meget.”

Hun glæder sig til de stævner, hun kommer til at deltage i idet nye år.

”Helt klart VM i Japan – som forberedelse til OL i Japan i 2020. Men først er der World Cup i Miami, i januar. Og i maj er der Europamesterskabet i Portugal, og Kieler Woche i juni.”

Balancen mellem bølger og bøger

Kombinationen af studiet og elitesejlads er noget, hun kun har glæde af.

Man skal være god til at planlægge. Men jeg synes det er en god kombination: Det ene halvår sejler jeg på fuld tid, det andet halvår læser jeg, og går til træning. Jeg har brug for frisk luft, men jeg kan også godt lide at udfordre min hjerne. Det ene giver mig energi til det andet, og så skal man finde en balance.”

Er det her ’dobbeltliv’, som hun er så god til, noget hun vil fortsætte med resten af sit liv? 

”Jeg vil gerne sejle i mange år endnu, men der kommer nok et tidspunkt, hvor jeg skal stille sejlads lidt til side og have et normalt liv.”

At sejle kapsejlads på verdensniveau er jo i vis forstand ’unormalt’: Hun rejser i gennemsnit hundrede dage om året og investerer meget tid i sejlads. Men når hun ikke længere sejler på eliteplan, vil der altid være plads til sejlads. Helst i en jolle:

”Jeg kommer til at kede mig på langdistance. Det skal være hurtigt, intenst!”

Har hun overhovedet tid til andre hobbyer ved siden af studiet og kapsejlads?

”Jeg har danset, og det synes jeg er rigtig fedt! Det fysiske, det nyder jeg. Også konditiontræning. Alt med sport, og alt med vand.”

I forlængelse af dette udsagn undrer det ikke, hvad hendes gode råd til de unge (og de ikke så unge) sejlere i KBL er:

”Nyd det. Kom ud at sejle, hav det sjovt. Nyd det frirum, sejladsen giver, og nyd fællesskabet. Kaløvig har noget specielt i, at det er en klub, hvor man altid føler sig velkommen!”